Zo stimuleer je 60 minuten bewegen per dag in het basisonderwijs

Je weet dat veel zitten slecht is voor de gezondheid en je wilt jouw leerlingen graag meer laten bewegen. Een uur per dag is een mooi streven. Hoe pak je dat aan?

Dagelijks een kwartier een rondje rennen of joggen met de hele klas. The Daily Mile is een initiatief uit Schotland en maakt ook in Nederland opmars. Het idee is dat leerlingen en leerkrachten samen naar buiten gaan om een aantal rondjes te (hard)lopen. Dat is een afstand van ongeveer een mijl (1,6 km). The Daily Mile is een fijne korte pauze om de benen te strekken en het brein wakker te schudden.

Bewegen tijdens het rekenen of spellen? Je kunt het pure leren afwisselen met korte beweegpauzes. Dus even springen, rennen, of dansen tussendoor, om de concentratie te verhogen en daarna weer fris aan de slag te gaan. Je kunt kinderen ook iets leren op een bewegende manier. Denk aan hinkelend optellen, taalspelletjes in estafettevorm, of tafels automatiseren tijdens het stuiten van een bal. Bewegend leren heeft indirect een positieve invloed op het leervermogen van kinderen omdat het een positieve invloed heeft op de hersenstructuur.

Tripple Balls Monkeybox

Overál in het gebouw kan bewogen worden!

Bij bewegen denk je vast meteen aan het speellokaal en de gymzaal. Maar overál in het gebouw kunnen kinderen fysiek actief bezig zijn. Met de Monkeybox van Nijha biedt je als school nóg meer fysieke activiteit aan jouw leerlingen. Je hoeft er geen nieuw speellokaal voor in de richten, of de gymzaal voor uit te breiden. De Monkeybox past in elke gang of kantine. Het bestaat uit een frame waar je verschillende beweegmodules ‘in hangt’. Bijvoorbeeld ringen om te hangen, een net om in te klimmen of wielen om draaiend aan te slingeren. En heb je in de school óf op het schoolplein een wandje over? Daarop monteer je eenvoudig een klimwand of boulderwand.

Boulderwand

Meer bewegen op het schoolplein

Scholen kunnen kinderen stimuleren meer te bewegen op het schoolplein, met de juiste sport- en spelmaterialen. Spelen Samen Regelen is een beweegpakket voor schoolplein. Het bestaat uit een activiteitenmap, een training voor begeleiders, een materiaalpakket en uitgebreide digitale ondersteuning. De activiteitenmap bestaat uit 30 spelactiviteiten die zijn uitgewerkt op overzichtelijke spelkaarten. Met de spelkaarten kunnen kinderen zelf uit de voeten. Het spelpakket bevat sport- en spelmaterialen, zoals springtouwenhoepels en verschillende soorten ballen, die multifunctioneel inzetbaar zijn.

Minder zitten

Het klinkt heel logisch: maar staan is beter dan zitten. Doe een aantal activiteiten in de klas eens staand. Of zorg tijdens de lessen voor afwisseling: wie het goede antwoord weet op een rekensom gaat staan. Heb je een beetje budget? Er is allerlei meubilair dat leerlingen in beweging houdt. Denk aan een fietsdesk, of een zitbal. Wedden dat dat binnen no-time de populairste plekken zijn?

Meer weten over de mogelijkheden?

Nijha helpt je graag verder!

_201909_Nijha-216