De sporthal van de toekomst: trends en mogelijkheden

Veel sportaccommodaties zijn gebouwd in de jaren '70, sluiten niet meer aan bij de beweegwereld van nu en zijn hoognodig aan vervanging toe. Maar ook gebruikers van sporthallen die nog jaren mee kunnen, willen weleens wat anders. Hoe goed je jouw materiaal ook onderhoudt: de beweegcultuur verandert continue en dat vraagt om vernieuwing. Wie had er bijvoorbeeld in de jaren '70 gedacht aan freerunning lessen? Niemand. Nijha werpt een blik in de sporthal van toekomst.

Circulaire en duurzame inventaris

De deeleconomie is met initiatieven als deelauto’s en Airbnb overal. Ook voor sportaccommodaties bestaan alternatieven voor het zelf aanschaffen van toestellen die 20 jaar meegaan. Nijha biedt flexibele inventaris én abonnementen. Met het delen van jouw materiaal bespaar je op aanschafkosten, bied je jouw gebruikers veel afwisseling en speel je snel in op nieuwe beweegtrends. MobieZ van Nijha is bijvoorbeeld een roulatiesysteem, waarmee accommodaties steeds andere materialen (inclusief leskaarten) krijgen. Jouw gebruikers maken zo kennis met een breed en steeds wisselend eigentijds beweegaanbod, zoals handbogen, frisbees, biketrial fietsen en nog veel meer.

Buitensporten naar binnen

Kinderen en jongeren zijn nieuwsgierig en willen steeds nieuwe sporten uitproberen. Veel vernieuwing zien we nu buiten: op straat. Wist je dat je buitensporten als biketrial, klimmen en slacklinen ook prima binnen kunt aanbieden? Zoek wel even goed uit wat je daarvoor nodig hebt. Bij klimwanden moet de muur stevig genoeg zijn om de klimpanelen aan te monteren. En bij slacklinen komen meer krachten vrij dan de gemiddelde vloervoorziening in een sporthal aan kan. Dus bepaal vooraf welke trendsporten je toevoegt, op welke plekken dat extra voorzieningen vraagt en meld het bij een architect.

Indoor Urban sports

Urban Sports is één van die beweegtrends die ook indoor opduiken. Bij urban sports laat je je vaardigheden zien in de bebouwde omgeving, maar ook binnen kun je een stoer en uitdagend parcour aanleggen. De Sport Cubes van Nijha zijn speciaal ontwikkeld voor Freerunning. Je kunt ze op allerlei manieren combineren met balken en buizen en ze kunnen tegen een stootje. Maar je kunt ze ook prima gebruiken voor de traditionele gymles: multifunctioneel dus! Naast freerunning in de gymzaal kunnen er dus ook straatsporten zoals skaten en straatvoetbal worden gedaan met het juiste materiaal.

Waalboer fotografie

Ninja’s in de zaal

Vergeet de klassieke ringen, touwen en rekstokken en experimenteer eens met Ninja Gym van Nijha. Het is de vertaling van het Japanse Ninja Warrior spel naar de sportaccommodatie. Het concept van Ninja Gym bestaat uit 5 onderdelen. Een bergwagen, een pipeline, een supersnake, een spinner en een ringtube. Met deze elementen bied je behalve veel lol, ook meer variatie en inhoud aan in de gymlessen. Over flexibel gesproken: de bergwagen met Ninja elementen kun je makkelijk rouleren tussen meerdere accommodaties. 

Digitalisering

Bij Nijha geen dure projectiewanden waarmee je met hetzelfde budget zowat een hele gymzaal kunt inrichten. Te duur, te weinig flexibel en bovenal draagt het niet bij aan dagelijks meer bewegen. Nijha kiest voor digitale oplossingen die bij wijze van spreken in de broekzak van de leerling passen en bijdragen aan het vak bewegingsonderwijs:

  • Digitalisering biedt een extra leerhulp in het bewegingsonderwijs, waarmee je bijvoorbeeld de beweegintensiteit kunt afstemmen op individuele leerlingen
  • Je kunt real-time maatwerk trainingsschema’s voor sporters ontwikkelen
  • Je kunt belevingselementen toevoegen in de accommodatie en daarmee nieuwe huurders trekken
  • Je kunt jouw toestellen sneller klaarzetten en hebt een groter bedieningsgemak
  • Je kunt gebruik en onderhoud meten

Events

Waarom alleen maar sporten in verenigingsverband? De sporthal is een geweldige locatie voor evenementen, al dan niet van sportieve aard. Ga je jouw accommodatie voor events gebruiken, dan moet je de ondervloer en sportvloer daarop afstemmen. En overleg ook met een expert van Nijha wat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een uitschuifbare tribune en qua aantal nooduitgangen.

Snel aan de slag met

Digitalisering

Meer weten over de sporthal van de toekomst?