Sport- en spelpakketten brengen beweging én saamhorigheid

Hoe zorg je dat de kinderen in jouw gemeente genoeg bewegen? Waarbij je tegelijk de saamhorigheid in de buurt bevordert? Gemeenten Hardenberg en Kampen zetten een Sport- en spelpakket in voor de buurt.

Kinderen spelen minder buiten

Overal in het land spelen kinderen minder vaak buiten. Er zijn immers veel andere verleidingen, zoals gamen en de tablet. Maar dit betekent ook dat kinderen steeds minder bewegen en dat hun motorische vaardigheden achteruit gaan. Hier willen gemeenten, buurtsportcoaches en vakdocenten gym graag iets aan veranderen.

Iets extra’s in moeilijke tijden

Marlon Stevelink is als combinatiefunctionaris in Hardenberg dagelijks bezig om kinderen in beweging te krijgen. “Dat was extra lastig tijdens de lockdowns. Wij organiseren in de kerstvakantie bijvoorbeeld altijd een beweegactiviteit voor kinderen, maar nu waren alle sporthallen gesloten. En dat in een periode dat kinderen veel meer thuis waren en veel minder met vriendjes en buurtgenootjes buiten speelden. Dus moesten we iets anders verzinnen!

Mark Homme van der Veen is buurtsportcoach in Kampen en herkent het dilemma. “Spelend bewegen is inderdaad minder vanzelfsprekend voor kinderen. De Jeugd Sport Monitor van Overijssel laat dat ook zien. Het gevolg is minder motorische vaardigheden en meer overgewicht. Terwijl wij onze inwoners van jongs af aan vaardig in bewegen willen maken! In gesprek met de gemeente ontstond het idee om iets extra’s te doen voor onze de inwoners in de vervelende coronaperiode.”

Gemeente Hardenberg

Input van de vakleerkracht gym

Het uitgangspunt in Kampen en Hardenberg was ongeveer gelijk: een uitdagend Sport- en spelpakket samenstellen, dat toegankelijk is voor álle inwoners en dat focust op sámen spelen en bewegen.

Mark: “We vroegen onze vakleerkrachten gym om input: wat moet er volgens jullie in het pakket zitten? Op hun advies selecteerden we multi-inzetbare materialen en spellen die de hand-oog coördinatie van kinderen verbeteren. Zij zien dagelijks in de gymles dat deze vaardigheid voor verbetering vatbaar is.”

Focus op groepsspellen

Marlon en haar collega’s zochten bewust naar een oplossing die kinderen lekker buiten laat spelen én die de saamhorigheid in de buurt vergroot. “Doel is niet om iets leuks te doen met je eigen gezin, maar om echt samen met je buren te bewegen. Daarom lag onze focus op materiaal voor groepsspellen.”

“We hebben de pakketten betaald uit een combinatie van eigen middelen en de coronagelden van het rijk. Die gelden waren bedoeld om mensen in beweging te houden tijdens de lockdown. We zijn blij dat dit geld heel rechtstreeks naar onze inwoners is gegaan.”

Aanvragen en uitdelen

In beide gemeenten was het animo voor een gratis Sport- en spelpakket enorm. “Op de vrijdag voor Burendag hebben we zoveel mogelijk pakketten uitgedeeld via een drive through”, vertelt Mark. “Elk pakket komt bij één gezin uit Kampen in beheer, maar iedereen uit de buurt mag het gebruiken. Om die samenwerking te bevorderen, moest je een pakket ook met 3 gezinnen aanvragen.”

Bij het ophalen kregen inwoners van Kampen bovendien de vraag: ‘wil je dat de buurtsportcoach een keer langskomt om te bewegen’? Mark: “Het was namelijk een vereiste van de gemeente, dat de pakketten een vervolg kregen. Met onze stagiairs bezoeken we nu gebundeld wijk voor wijk. En dan doen we spellen met de materialen uit het pakket.”
Ook Hardenberg was kritisch op een goede uitgifte van de pakketten. Marlon: “Mensen moesten een motivatie indienen en we hebben ook kritisch gekeken naar een goede verspreiding binnen de gemeente.

Materialen en leskaarten

Gemeente Kampen reikte 100 pakketten uit. Een greep uit de inhoud: pionnen, een kunststof stok die je kunt gebruiken als doelpaal of horde. Daar kun je ook een hoepel op zetten als mikobject. Een frisbee en discgolf en voor de hand-oog coördinatie zitten er ook jongleerballen en een diabolo set in het pakket.

Gemeente Hardenberg reikte in twee fases al zo’n 120 pakketten uit. Met onder andere: verschillende soorten ballen, een kubb spel, een extra lang springtouw, linten voor spellen als tikkertje en lintjesroof en pittenzakjes.

Om inwoners nog een extra steuntje in de rug te geven, ontwikkelden Marlon en Mark speciale leskaarten bij hun pakketten. “Dan weten ouders ook wat ze allemaal kunnen doen met het materiaal en blijven ze niet hangen in een potje voetballen”, legt Marlon uit.

Gemeente Kampen

Bijdragen aan saamhorigheid

In beide gemeenten gingen de inwoners enthousiast aan de slag met leuke sport- en spelmiddagen. Vaak een hele happening met iets lekkers erbij, waar de hele buurt op af kwam. De reacties waren erg positief. Marlon: “Zo positief dat we het in het voorjaar van 2021 hebben herhaald, gekoppeld aan Week van de Gezonde Jeugd. Toen zat nog steeds alles dicht en hebben we ons gericht op straten die nog geen pakket hadden ontvangen. We hebben er weer nieuwe spelkaarten bij gemaakt, óók voor de eerdere ontvangers. Zo dragen we hopelijk ons steentje bij aan buitenspelen, ontmoeting en saamhorigheid.”

Snel schakelen met Nijha

De samenwerking met Nijha was prima, aldus Mark. “We hebben intensief contact gehad over de invulling van het pakket. En Nijha kon ook snel schakelen voor extra pakketten en alternatieven als er iets niet op voorraad was.” Ook de gemeente Hardenberg is blij met het snelle schakelen met Nijha. “We hebben alles binnen twee weken geregeld, om de pakketten in de kerstvakantie klaar te hebben”, herinnert Marlon zich. “En heel fijn: Nijha heeft de pakketten ook voor ons verstuurd, zodat we zelf geen dozen hoefden inpakken of rondbrengen.”

Tips voor andere gemeenten

Tot slot hebben Mark en Marlon nog wat tips voor andere gemeenten. Mark: “Neem niet klakkeloos het pakket van een andere gemeente over. Kijk goed naar wat bij jouw kinderen en ouders past, in samenspraak met de vakleerkracht. Zij hebben veel contacten, weten waar de kinderen extra stimulans nodig hebben en ook in welke wijken veel behoefte is.”

Marlon heeft als tip om vooral multi inzetbaar materiaal te kiezen. “Eigenlijk heb je niet eens zoveel materiaal nodig. Doelpalen maken kinderen zelf wel van jassen. En met een fles die je met water vult kun je ook vanalles doen. Dus kies voor materialen waar je veel verschillende spellen meer kunt spelen en die echt toegevoegde waarde hebben.”

Jeugd Gemeente Hardenberg
Maatwerk spelpakket

Maatwerk spelpakketten

Ook ideaal voor scholen

In alle lokale sportakkoorden wordt meer bewegen gestimuleerd. Daar sluiten veel schoolbesturen zich bij aan. In Lochem hebben Welzijn Lochem en de Stichting Poolster scholen waaronder 10 basisscholen vallen, het initiatief genomen om spelpakketten beschikbaar te stellen. Zij hebben Nijha gevraagd om een spelcontainer samen te stellen waar kinderen in pauzes en tijdens activiteiten door buurtsportcoaches gebruik van zouden kunnen maken. Er is een gevarieerd pakket samengesteld met bij elk materiaal een aantal spelactiviteiten zodat kinderen ook zelfstandig aan de slag kunnen. De gemeente heeft de opvallende gele containers beschikbaar gesteld zodat het pakket goed opvalt. De materialen worden dagelijks met veel enthousiasme door de kinderen gebruikt.

Meer weten?
Onze collega's helpen je graag verder!
_201909_Nijha-160