Boost voor sociale cohesie en beweeggedrag van kinderen

De POP-UP speelplek

Pop-up-winkels zijn er al een tijdje, maar sinds 2020 bestaan er ook POP-UP speelplekken. In Den Bosch verrezen de eerste 3 POP-UP speelplekken die op iedere locatie zo’n 5 weken bleven staan. Buurtbewoners zijn enthousiast en geven een 9,1 aan deze tijdelijke speelplekken. Resultaat van een samenwerking tussen initiatiefnemer PSP buitenspelen, het Innosportlab Sport en Beweeg, de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Nijha. Het oorspronkelijke doel? Basisschoolkinderen meer buiten laten spelen om ze op die manier in beweging krijgen. Het concept kent echter veel meer voordelen .. 

Beeld 1

Wat levert het op?

Voordelen social domein

  1. Het vergroot de sociale cohesie in de wijk met +0,5 (of meer). Doordat volwassenen en kinderen nieuwe sociale contacten maken ontstaat er community-building;
  2. De dialoog tussen de gemeente en bewoners komt makkelijker op gang. Het functioneert als katalysator voor allerlei activiteiten. De POP-UP speelplek zorgt voor positieve reuring in de wijk en kan bestaande (negatieve) patronen doorbreken. 
  3. Kinderen in de basisschoolleeftijd spelen voor 70% meer buiten.

Andere voordelen:

  • In te zetten als tijdelijke speelplek bij een nieuwbouwwijk; 
  • Test of een locatie geschikt is voor een speelplek;
  • Minder kosten dan een vaste speelplek! 
Pop- up speelplek

Een POP-UP speelplek in jullie gemeente?

Unieke kans!

Lijkt de POP-UP speelplek ideaal voor jullie gemeente?  Via het Nationaal Fonds voor de Sport is een subsidie verkregen waardoor wij 3 gemeentes in 2023 een voordeel kunnen bieden van € 7.500 op de aanschafwaarde. En dat is nog niet alles. Er wordt ook een impactonderzoek gedaan naar de sociale cohesie in de wijk. Als deze is gestegen, is cofinanciering vanuit het VSBfonds voor een permanente speelplek mogelijk. Een mooie manier om als gemeente een nieuwe speelplek te verantwoorden. Interesse? 

De praktijk

Hoe werkt het?

Het is belangrijk om het voortraject zorgvuldig te doorlopen met de buurt. Als dat goed gebeurt, dan zijn de opbrengsten fantastisch! 

Het proces
De POP-UP speelplek wordt in anderhalve dag opgebouwd vanuit een zeecontainer. Er is zo'n 300 m2 nodig en dat kan in elke willekeurige vorm en op elke ondergrond (steen/gras). De tijdelijke speelplek blijft zo'n 6-8 weken staan. De POP-UP speelplek wordt in één dag gedemonteerd.

Meer weten over de POP-UP speelplek?
Nijha helpt graag verder!
_201909_Nijha-105