Referentie Alphen ad Rijn Vroonhoevelaan sportzaal kleine berging

Georderde berging, opgeruimde zaal

7 oplossingen voor orde in jouw berging

Het zal voor velen herkenbaar zijn dat de toestelberging een chaos is. Een goede indeling van de berging is de basis, maar niet de enige oplossing. Want het zijn uiteindelijk de gebruikers die de toestellen en materialen kris-kras in de berging plaatsen. Dus het is goed om eerst te achterhalen waarom de berging een chaos wordt en op basis daarvan de beste oplossing te zoeken.

Waarom wordt de toestelberging een chaos?

Dit zijn de redenen voor chaos in de berging die wij het vaakst tegenkomen:
 • Niemand voelt zich verantwoordelijk voor de toestelberging. Als iemand iets scheef neerzet, zal de volgende gebruiker er al snel iets scheef tegenaan of bovenop zetten.
 • Er moeten teveel materialen in een te krappe ruimte. Er komen nieuwe materialen bij, maar er verdwijnen zelden oude of niet-gebruikte materialen uit de berging.
 • Bergwagens en berghaken ontbreken, waardoor attributen los op en tussen toestellen geplaatst worden.
 • Er komen nieuwe gebruikers/huurders die niet op de hoogte zijn van de regels en soms zonder overleg eigen materialen in de berging plaatsen.

Oplossing 1: instrueer gebruikers

 • Een opgeruimde berging begint met het instrueren van gebruikers over hoe de materialen in de berging moeten staan. Wat een handje helpt is markeringen aanbrengen op de grond, voor de locaties van de grote toestellen. Maar ook:
 • Overleg: betrek hoofdgebruikers bij het vernieuwen van de indeling van de berging. Dat levert draagvlak en vaak ook nuttige informatie op. Maar alleen wat tape op de vloer plakken in de hoop dat de kast daar neergezet wordt, werkt meestal niet. Door alle gebruikers om de tafel te hebben, creëer je begrip voor elkaars situatie.
 • Investeer tijd om tot de juiste indeling te komen. Maak gezamenlijk een basisopstelling en markeer die in de berging met tape. Spreek daarbij af dat je een periode gaat testen. Daarna wissel je ervaringen uit en kun je eventueel wat aan de opstelling veranderen. Maak daarna de opstelling definitief door de markering op de vloer te schilderen. 
 • Communiceer dit met alle gebruikers en steek er als beheerder/verhuurder van de accommodatie in het begin ook tijd in om te controleren of dit gebeurt. Spreek gebruikers aan die zich niet aan de afgesproken opstelling houden.

Oplossing 2: beperk het aantal extra materialen

Wees als verhuurder kritisch op het aantal materialen dat gebruikers in de berging plaatsen. Zo gebruiken turnverenigingen en judoclubs veel specifieke materialen. Die passen er vaak niet zomaar bij in de gemiddelde berging. Maak daar goede afspraken over. Als de ruimte in de berging ontbreekt maar de vereniging heeft de materialen wel nodig, denk dan serieus na over uitbreiding van de berging of extra opslagcapaciteit. Hier geen keuze in maken is vaak een garantie voor chaos in de berging (en onbegrip bij andere gebruikers).

Oplossing 3: bergmiddelen

Als je de locaties van grote toestellen hebt gemarkeerd op de vloer, dan blijven de losse attributen nog over die een chaos kunnen veroorzaken. Door te kiezen voor passende kasten, berghaken en transportmiddelen kun je ook deze op een slimme manier opbergen. Probleem is vaak dat de muurruimte beperkt is, of dat die alleen achter in de berging aanwezig is. Houd er bij het markeren van de locaties voor grote toestellen daarom rekening mee dat je die muurruimte achterin de berging bereikbaar en vrij houdt. 

Oplossing 4: compartimenteren van de toestelberging

Door fysieke scheidingen in de berging aan te brengen, ontstaat structuur. Voordeel kan zijn dat je een deel van de berging makkelijker kunt afsluiten, zodat bijvoorbeeld de basketbalvereniging wel bij de basketballen kan, maar niet bij de minitrampoline. Nadeel van compartimenteren is dat gebruikers materiaal uit compartiment 1 onbedoeld toch kunnen opbergen in compartiment 2. Het is dus belangrijk dat je deze oplossingsrichting ook goed bespreekt met de gebruikers.

Oplossing 5: Tips voor een effectieve indeling

Je ontkomt er niet aan om toestellen achter elkaar op te bergen. Een aantal tips om een bestaande toestelberging effectief in te richten:
 • Zet eenvoudig verplaatsbare toestellen én toestellen die veel gebruikt worden, vooraan in de berging.
 • Zet producten (vooral de langere) zo in de berging, dat je ze recht naar voren uit de berging kunt halen.
 • Zet toestellen die veel samen gebruikt worden bij elkaar (landingsmat en minitrampoline, springplank en springkast).
 • Gebruik de muren van de berging efficiënt. Zorg voor loopruimte naar (ballen)kasten.
 • Plaats bergbeugels aan de muur om  losse accessoires op te hangen.
 • Plaats zuilen voor bijvoorbeeld volleybal tegen een zijmuur (niet tegen de achtermuur). Als de zijmuur geen ruimte biedt, kun je ook een frame in de berging maken waar je de zuilen op plaatst.
 • De evenwichtsbalk kan meestal alleen op de achtermuur opgeborgen worden. Hang deze dan op schouderhoogte. Dit pakt het makkelijkst en de balk ligt zo altijd hoger dan de andere toestellen en is goed te manoeuvreren. 

Oplossing 6: rolberging

Door een rolberging te gebruiken, kun je kleinere materialen praktisch en handzaam opbergen. Dit verrolbaar bergframe kun je gemakkelijk uit de berging trekken. Het is aan twee kanten voorzien van bergmogelijkheden, waar je attributen aan kunt bevestigen. Van volleybalzuil en trapezestok tot partijlinten en hoepels. Attributen zijn zo snel en goed bereikbaar, ze hebben een vaste plek en beschadiging door stapelen is uitgesloten. Een rolberging is een echte “spacewinner” voor (over)volle toestelbergingen in gymzalen.

Oplossing 7: turnmatten met klittenband aan de muur

Tot slot nog een verrassende ruimtebesparing: turnmatten kun je opbergen tegen de muur in de zaal. Zet de matten vast tegen een klittenbandstrook die je op de muur bevestigt. Voorwaarde is uiteraard dat er aan de achterkant van de turnmat ook een klittenbandstrook zit.  Voordeel is dat deze matten snel beschikbaar zijn en het levert extra ruimte op in de berging. De Nijha combimatten zijn de meest geschikte matten voor het opbergen aan de muur. Deze matten zijn aan de achterkant voorzien van de pluisband – hier hecht het vuil niet zo snel aan. De strook aan de muur is voorzien van haakjes klittenband. Als je deze matten met 3 naast elkaar plaatst, vormen ze samen bovendien een mooi doel van 1,5 meter hoog en 3 m breed. Achter een basketbalbord tegen de muur kunnen ze ook als extra bescherming functioneren.

Aan welke normen moet een toestelberging voldoen?

De Normcommissie Overdekte Multidisciplinaire Sportaccommodaties heeft óók voor de toestelberging normen opgesteld. Zowel voor de afmetingen van de berging, als voor de ligging en de grootte van de opening naar de zaal. Deze normen kun je vinden in het “ISA Handboek Sportaccommodaties”. Dit zijn echter minimale normen. Per specifieke situatie – bijvoorbeeld bij gebruik door meerdere verenigingen – bepaal je samen met alle gebruikers of je extra vierkante meters nodig hebt. 

Contact

Advies van onze experts

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Direct contact over de inrichting van jouw berging?

_201909_Nijha-231