WRZV hallen Zwolle Nijha

Duurzame én multifunctionele sporthallen Zwolle

WRZV hallen

Age Bootsma was als projectleider vanuit gemeente Zwolle betrokken bij de nieuwbouw. “Het bleek goedkoper om de hallen volledig te vervangen, dan om de bestaande – 35 jaar oude hallen – op te waarderen”, vertelt hij. “Het voordeel van nieuwbouw was dat we met Nijha ons hele wensenlijstje, ja ook de buitenruimte, konden meenemen in de plannen. Zoals de ambitie van onze gemeente om alle nieuwbouw in Zwolle circulair en energieneutraal te maken enerzijds en anderzijds de buitenruimte te betrekken. Mooi voorbeeld is hoe de parkeerplaats ook dienst doet als basketbalcourt. Een totaalinrichting van de binnen- en buitenruimte een mix waar Nijha uniek in is.

Loop in dit filmpje virtueel door de nieuwe sportaccommodatie heen.

WRZV hallen Zwolle 5

Verbinding binnen & buiten

Leerlingen en sporten uit de openbare ruimte

Na een aanbesteding van de sportaccommodatie koos gemeente Zwolle op de optelsom van prijs en kwaliteit voor Nijha. “Die kwaliteit vertaalt zich vooral in de aanpak van Nijha van ‘ons meenemen en de plannen beter maken’”, licht Age toe. Nijha heeft als filosofie om binnen en buiten met elkaar te verbinden. Ook in Zwolle werd daar invulling aan gegeven.

“Een deel van de parkeerplekken heeft geen klinkers, maar is bewust geasfalteerd. Daar kunnen we bij goed weer buiten sporten. Er is buiten een 3x3 basketbalinstallatie en we hebben op diverse plekken sport- en spelbelijning aangebracht." Dit is vooral aantrekkelijk voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, die in de WRZV hallen gymles krijgen. Het nieuwe curriculum voor bewegingsonderwijs probeert sporten binnen de school en buiten school met elkaar te verbinden. Leerlingen worden voorbereid op het bewegen en sporten buiten school. En tegelijk komen de activiteiten uit de beweegcultuur - zoals urban sports - de gymles in. De WRZV hallen zijn hier - zowel binnen als buiten - helemaal op ingericht.

"We overwogen ook nog een Sportautomaat van Nijha neer te zetten, maar die komt op een andere plek in Zwolle beter tot zijn recht.”

Flexibel in te richten voor diverse sporten

Laten we beginnen bij de sport, hoe zorg je voor een accommodatie die aan ieders wensen voldoet? Age en zijn team begonnen met een uitvraag aan de bestaande gebruikers van de oude hallen: ‘Wat heb je nodig in de nieuwe hal?’ “Onder andere voetbal, handbal, onze mindervalide sporters en het voortgezet beweegonderwijs dachten met ons mee. En tijdens het hele proces bléven zij ook meekijken met de plannen van ons bouwteam, vanuit de vraag: hoe kunnen we het nóg beter maken?” Dat proces leverde ook op dat Zwolle niet alleen voor de bekende teamsporten koos, maar ook de vernieuwde concepten indoor Slackline en Ninja Gym aanschafte.

De nieuwe accommodatie bestaat uit twee koppelbare hallen met schuifwanden. “Die bevatten alles wat je maar wenst”, vertelt Age. “Er liggen goede sportvloeren, er is een ruime berging, de verenigingen kunnen beschikken over de nieuwste sportmaterialen en de akoestiek is volgens de gebruikers ‘meer dan goed’. Omdat we houten spanten hebben gebruikt, hebben de hallen een lage CO2 voetprint en een warme sfeer. Het is een feestje om hier te sporten!

WRZV hallen Zwolle 3

Een feestje om in te sporten!

Energieneutraal en circulair

En behalve een feestje is sporten in Zwolle ook klimaatvriendelijk: de accommodatie is volledig energieneutraal gebouwd. Age: “Dat betekent dat we net zoveel energie opwekken, als we gebruiken. We hebben zelfs overproductie, omdat we ons hele dak hebben gevuld met zonnepanelen. Het gebouw is ook gasloos; we verwarmen het met warmtepompen. Alle verlichting is bovendien LED.” En ook de buitenruimte om de accommodatie heen werd klimaatvriendelijk, met een waterberging en groene schaduwrijke plekken, om hittestress tegen te gaan.

Om de impact van de nieuwbouw op het milieu klein te houden, werd er bovendien ‘circulair’ gebouwd. “Dat betekent dat we bestaande materialen hebben hergebruikt”, legt Age uit. “Er zitten bijvoorbeeld oude jeans verwerkt in de muren voor de isolatie. En de wastafels komen uit een ander gebouw.”

Een inclusieve plek

Een andere vereiste aan de voorkant was dat de WRZV hallen toegankelijk zijn voor mindervalide sporters. “Onze sporters met een fysieke beperking hebben kritisch meegekeken naar de inrichting van de hal. Van de tribunes, tot de kleedkamers, tot de horeca. Zo installeerden we een extra grote lift, voor sporters met een rolstoel.”

Dat de WRZV hallen inclusief zijn, blijkt ook uit de sociale functie van de accommodatie. Zo is er een grote keuken, voor Eetcafé ‘Er is Hoop’ voor inwoners van Zwolle die minder goed meekomen. En ook de straatdokter kreeg onderdak in de nieuwe hallen.

Bouwteam als succesfactor

Age heeft nog een laatste tip voor gemeenten die hun sportaccommodatie willen vernieuwen. “Werk in een bouwteam. Nieuwbouw is een ingewikkeld proces, maar als je verschillende experts aan tafel hebt in een bouwteam, is de som groter dan het geheel der delen. Een aannemer, installateurs, de opdrachtgever (de gemeente), de sportvloerleverancier, Nijha als inrichter… Het was heel waardevol dat al deze experts hun eigen kennis inbrachten in een gezamenlijk plan."

"Natuurlijk kost bouwen geld. Maar door het bouwteam de ruimte en het vertrouwen te geven, scheelt dat heel veel miscommunicatie en krijg je een beter resultaat. Belangrijk voor de opdrachtgever is dat er binnen budget gebouwd wordt. Dankzij de goede samenwerking in ons bouwteam, zijn wij onder de 5% meerkosten gebleven.”

Meer weten?

Onze collega's helpen je graag verder!

_201909_Nijha-195