Urban Sports in andere ruimtes
Urbans Sports zijn ontstaan in de buitenlucht. Maar straten, pleinen en parken zijn al lang niet meer het enige domein van deze sporten, ziet Paul Terpstra, commercieel manager bij Nijha. “Vanuit onderwijs, sportclubs en gemeenten krijgt Nijha steeds meer vraag naar geschikt indoor Urban Sports materiaal voor gymzalen, sporthalen en bijvoorbeeld leegstaande gebouwen.” Paul neemt ons mee in deze ontwikkeling.
Steeds meer typische outdoor sporten krijgen een variant voor binnen. Paul: “Een klein land als Nederland telt bijvoorbeeld maar liefst 8 indoor skihallen. Ook hebben wij het grootste aantal klimhallen per inwoner. Maar je kunt ook denken aan plekken waar je indoor kunt skydiven en zelfs kunstmatige wildwaterbanen voor raften zijn in opkomst.” Kortom: buitensporten komen naar binnen, ook in de Urban Sports.
Freerunning in de gymles
Het onderwijs is één van de sectoren waarin Nijha deze ontwikkeling ziet, vertelt Paul. “De tijd van bokspringen en klimrekken is voorbij”, legt Paul uit. “Het beweegonderwijs verandert onder invloed van Urban Sports, dance en lifestyle sporten. Kinderen willen ook tijdens de gymles freerunnen, BMX-en en experimenteren met calisthenics. De vakdocenten gym die wij spreken, zijn zoekende naar hoe ze dit een plek kunnen geven in de gymles.”
Beperkte opslagruimte
Bij het introduceren van Urban Sports in de gymzaal zijn twee zaken belangrijk voor scholen, weet Paul uit ervaring: “Vakdocenten willen in de eerste plaats recht doen aan de leerlijnen die kinderen helpen zich motorisch te ontwikkelen. Daarnaast zijn zowel de budgetten als de beschikbare (opberg)ruimte beperkt: eindeloos nieuw materiaal aanschaffen is dus geen optie.”
Van vast naar flexibel
Nijha heeft met partners uit verschillende segmenten nieuwe Urban Sports beweegconcepten voor binnen op de markt gebracht. Deze concepten spelen in op de vraag naar flexibiliteit en zijn bovendien modulair. Paul: “Er zijn veel sporthypes waar scholen en verenigingen nu op willen inspelen, maar die over 5 jaar weer voorbij zijn. Dat betekent dat het op een gegeven moment aantrekkelijker kan zijn om producten te huren, in plaats van ze ergens vast neer te zetten. Zo betaal je alleen voor het gebruik: dat is goedkoper. Je kunt zo bovendien vaker iets nieuws huren voor je lessen of trainingen. En: je maakt zo ook steeds weer ruimte in je opberghok.”
Materiaal rouleren tussen scholen
Paul geeft een voorbeeld: “Het verhuurconcept MobieZ bestaat uit 5 materiaalsets mét leskaarten, die aansluiten op de leerlijnen. Denk aan jongleermateriaal, BMX fietsen, luchtgevulde springbanen en boogschieten: allemaal aangepast voor binnen. Een school heeft het materiaal zo’n 8 weken. Tijdens de vakantie rouleer je de materiaalsets met andere scholen. Ook het transport regelen. De scholen die Mobiez gebruiken, vertellen ons dat hun gymlessen afwisselender én uitdagender worden met steeds nieuw materiaal”, vertelt Paul trots.
Creatief met bestaand materiaal
Nieuwe concepten aanschaffen is niet altijd nodig, maar modernisering in de gymzaal vraagt wél om creativiteit, benadrukt Paul. “Ook met bestaand materiaal zoals touwen, klimrekken en minitramps kun je een freerunning parcours met uitdagende obstakels neerzetten.” En voor scholen die écht out-of-the box willen gaan, ontwikkelde Nijha Ninja Gym. Paul: “Het is de vertaling van het Japanse Ninja Warrior spel naar de sportaccommodatie. Het bestaat uit 5 onderdelen: een Bergwagen, een Pipeline, een Supersnake, een Spinner en een Ringtube. Met deze elementen bied je behalve veel lol, ook meer variatie en inhoud aan de gymlessen.”
Leegstaande fabriekshallen
Het onderwijs is niet de enige sector die Urban Sports naar binnen haalt. Ook gemeenten kunnen zich hiermee profileren. “Dit type faciliteiten trekt doelgroepen die de gemeente en de traditionele sportclub niet altijd bereiken, legt Paul uit. “Gemeenten zien kansen om bijvoorbeeld leegstaande fabriekshallen in te richten met Urban Sports concepten. Wij adviseren hen over het ontwerp, aanleg en programmering.” De Kratos-lijn voor calisthenics van Nijha is ook prima indoor te plaatsen, geeft Paul als voorbeeld.
Aanpassingen in de sporthal
Sporthallen die hun aanbod willen uitbreiden met Urban elementen moeten wel even opletten, zegt Paul: “Het interieur van een sporthal moet vaak aangepast worden. Bij klimwanden moet de muur bijvoorbeeld stevig genoeg zijn om de klimpanelen aan te monteren. En bij slacklinen komen meer krachten vrij dan de gemiddelde vloervoorziening in een sporthal aan kan. Dus bepaal vooraf welke trendsporten je toevoegt, op welke plekken dat extra voorzieningen vraagt en meldt het bij een architect.”