Freerunning in de gymzaal
Freerunning wint het steeds meer aan populariteit! Steeds meer jongeren beoefenen deze sport, waarbij je je zo sierlijk mogelijk van obstakel naar obstakel verplaatst. Het bewegingsonderwijs neemt deze trend snel over. En wist je dat je freerunnen ook kunt toepassen in de gymzaal? In dit artikel lees je wat je daarvoor nodig hebt.
Freerunning in het onderwijs
Het laagdrempelige karakter, de duidelijke relatie tussen freerun-moves en leerlijnen, en de cultuur van freerunnen die leerlingen aanspreekt, verklaren waarom deze sport ook in het bewegingsonderwijs massaal opgepakt wordt. Met enkele aanpassingen en het inspelen op het niveau van de leerlingen is freerunning erg geschikt voor het voortgezet onderwijs en in de hogere groepen van het basisonderwijs. Bij freerunning in de zaal is het doel hetzelfde als bij freerunning in de buitenlucht: je verplaatst je van A naar B door verschillende obstakels te trotseren. Onderweg is er ruimte voor uitdagende, fraai uitziende tricks en moves die zo kenmerkend zijn voor deze sport.
Freerunners in de stad maken gebruik van bestaande obstakels die eigenlijk een ander hoofddoel dienen. Zo wordt bijvoorbeeld een muurtje gebruikt om een trick te maken. Voor Freerunning in een zaal geldt hetzelfde: bestaande inventaris zoals springkasten, turnbanken, rechtopstaande landingsmatten, of horizontale klimrekken kunnen allemaal als obstakel dienen. Ook zijn de multifunctioneel inzetbare Sport Cubes uitstekend geschikt voor trendsporten als freerunning. Maak een freerunparcours helemaal uitdagend met Ninja Gym elementen.
Speciale freerunning inrichting
Voor wie een stap verder wil gaan dan obstakels gemaakt van standaard zaalinrichting, zijn er nu ook multifunctionele freerunning toestellen verkrijgbaar. Deze kasten in verschillende formaten kun je combineren met inhangbuizen en balken. Door de talloze inhangmogelijkheden in de kasten, ontstaan er eindeloos veel mogelijkheden om een freerunning parcours te bouwen. Ook kun je snel variëren in hoogte, schuinte en breedte om zo op ieder beweegniveau te kunnen inspelen. Ideaal voor bewegingsonderwijs, maar ook voor naschoolse sportactiviteiten, sportevenementen of als trainingsgelegenheid voor freerunners.
Workshop freerunning
Nijha werkt veel samen met partners in de beweegwereld. Onder andere met Boudewijn Vink, die workshops verzorgt in Ninja Warrior, Bootcamp of Freerunning. 'We geven sportklassen van scholen voor voortgezet onderwijs twee keer per week les waarin nieuwe trends naar voren komen. Dat is belangrijk, want voor je het weet wordt een klas - mede door het tekort aan gymdocenten - weer aan paaltjesvoetbal gezet. Dus niet blijven vasthouden aan oude gewoonten, maar ga mee in wat er in de wereld om je heen gebeurt. Doe eens wat nieuws!'.