Freerunnen

Freerunnen in de gymzaal

Freerunnen in de gymzaal
Freerunnen in de gymzaal

Freerunning groeit als kool. Steeds meer jongeren beoefenen deze sport, waarbij je je zo sierlijk mogelijk van obstakel naar obstakel verplaatst. Het bewegingsonderwijs neemt deze trend snel over. En wist je dat je freerunnen ook kunt toepassen in de gymzaal? In dit artikel lees je wat je daarvoor nodig hebt. 

Freerunning in het onderwijs

Het laagdrempelige karakter, de duidelijke relatie tussen freerun-moves en leerlijnen, en de cultuur van freerunnen die leerlingen aanspreekt, verklaren waarom deze sport ook in het bewegingsonderwijs massaal opgepakt wordt. Met enkele aanpassingen en het inspelen op het niveau van de leerlingen is freerunning erg geschikt voor het voortgezet onderwijs en in de hogere groepen van het basisonderwijs.
Bij freerunning in de zaal is het doel hetzelfde als bij freerunning in de buitenlucht: je verplaatst je van A naar B door verschillende obstakels te trotseren. Onderweg is er ruimte voor uitdagende, fraai uitziende tricks en moves die zo kenmerkend zijn voor deze sport. 

Freerunning materiaal in de zaal

Freerunners in de stad maken gebruik van bestaande obstakels die eigenlijk een ander hoofddoel dienen. Zo wordt bijvoorbeeld een muurtje gebruikt om een trick te maken. Voor Freerunning in een zaal geldt hetzelfde: bestaande inventaris zoals springkasten, turnbanken, rechtopstaande landingsmatten, of horizontale klimrekken kunnen allemaal als obstakel dienen. Ook zijn de multifunctioneel inzetbare Sport Cubes uitstekend geschikt voor trendsporten als freerunning.

Speciale freerunning inrichting

Voor wie een stap verder wil gaan dan obstakels gemaakt van standaard zaalinrichting, zijn er nu ook multifunctionele freerunning toestellen verkrijgbaar. Deze kasten in verschillende formaten kun je combineren met inhangbuizen en balken. Door de talloze inhangmogelijkheden in de kasten, ontstaan er eindeloos veel mogelijkheden om een freerunning parcours te bouwen. Ook kun je snel variëren in hoogte, schuinte en breedte om zo op ieder beweegniveau te kunnen inspelen. Ideaal voor bewegingsonderwijs, maar ook voor naschoolse sportactiviteiten, sportevenementen of als trainingsgelegenheid voor freerunners.​

Bekijk hier alle multifunctionele freerunning toestellen

Workshop freerunning o.l.v. een expert met lesgeefervaring in jouw gymzaal?

Workshop freerunnen