Breda richt flexibele speelplekken in met Click & Play

Met Click & Play creëer je flexibele speelplekken waarbij je toestellen eenvoudig kunt rouleren door de wijk. Zo speel je altijd in op behoeftes en leeftijdsfases van de kinderen die er wonen. En werk je ook nog eens mee aan een circulaire economie. Gemeente Breda is de eerste met een Click & Play speelplek van Nijha. Manager Openbare Ruimte Anton Lips licht hun keuze voor dit innovatieve concept toe.

“Dit initiatief begon met een vraag vanuit de bewoners”, vertelt Anton. “Ze vroegen de gemeente kritisch mee te kijken naar de speelplekken in de buurt. Een deel was oud en versleten en er lagen kansen om iets nieuws te doen.” Het is een ontwikkeling die je overal ziet, aldus Anton. “De buurt vraagt steeds vaker zelf actief om aanpassingen van een speelplek. Kinderen worden groter en hebben meer uitdaging nodig. Daar horen andere speeltoestellen bij.”

De worsteling van veel gemeenten is echter: de afschrijftermijn van de meeste toestellen is 12 tot 15 jaar. Anton: “De behoefte van kinderen verandert natuurlijk sneller dan die termijn. Maar uit financiële overwegingen moesten we in het verleden vaak ‘nee’ verkopen aan inwoners. En dat is zonde! Dat was voor ons de belangrijkste reden om de stap te maken naar het Click & Play materiaal.”

Click& play in een notendop

Click & Play bestaat uit bouwstenen met verschillende functies, waarmee je een speelplek kunt inrichten. De functies zijn schommelen, glijden en draaien. Op elke bouwsteen kun je verschillende soorten toestellen plaatsen. En je bepaalt zelf hoeveel bouwstenen je op jouw speelplek neerlegt.

Met deze oplossing kun je speelplekken voor zowel jongere als oudere kinderen snel aanpassen. Als je eenmaal een bepaald soort grondpotten hebt geplaatst, kunnen daar in de loop van de tijd gemakkelijk andere toestellen neergezet worden. Met een eenvoudig clicksysteem wordt het toestel er uit gehaald en een ander toestel er in gezet. Niet alleen van Nijha, maar ook toestellen van andere leveranciers die aan het Click & Play systeem mee doen.

Wisselen

Wanneer en hoe Breda gaat wisselen tussen de speelplekken weet Anton nog niet precies. “Op verzoek van inwoners kunnen we uiteraard gaan wisselen. Maar misschien doen we ook wel ergens een guerilla-actie door toestellen onaangekondigd te wisselen en kijken we hoe de kinderen daarop reageren.” Doel van de gemeente is om elk jaar 2 of 3 plekken flexibel in te richten. Dat is ook Antons advies aan gemeenten: “Ga het gewoon proberen en stop niet bij één plek. Doe het meteen goed, want pas dan kun je over een paar jaar tussen buurten gaan wisselen.”

 

draaitoestel-click-play-nijha_2

Avontuur

Click & Play is nu nog een avontuur, ontstaan uit een groep leveranciers die de krachten heeft gebundeld. “Spannend”, vindt Anton, “want van hen vraagt het echt een investering in nieuwe toestellen. Leveranciers moeten doorontwikkelen om over een paar jaar voldoende variatie beschikbaar te hebben, wil dit concept slagen. Maar het is ook een beetje een ‘kip en ei verhaal’: gemeenten moeten natuurlijk wel blijven bestellen, zodát de leveranciers weer nieuwe producten kunnen maken.”

Klimmen

Samenwerking met Nijha

In Breda was de politiek snel aan boord: ga maar proberen! “Wij gaan een nieuw speelbeleid ontwikkelen waarin we flexibiliteit en diversiteit in het speelaanbod gaan opnemen.” De gemeente wilde niet alleen verschillende toestellen, maar ook verschillende materialen inzetten. “Aan Nijha hebben we gevraagd om voor ons een houten Click & Play lijn te ontwikkelen. Dat was voor hen ook nieuw. We wilden iets met glijden en een vogelnestschommel. Nijha heeft voor ons hun mooie houten Kloek lijn aangepast.”

Anton blikt positief terug op de samenwerking met Nijha. “Het was samen pionieren. Het offertetraject was bijvoorbeeld een mooie uitdaging, omdat het niet om producten gaat die Nijha al op de plank heeft liggen. Dit materiaal moest echt nog ontwikkeld worden. Nijha heeft gezegd: ‘dit is de prijs waarvoor we het kunnen maken’. Toen hadden we een deal en zijn hun engineers en keurders aan de slag gegaan.”

Wel of niet communiceren?

Anton: “Wij hebben nu 5 speelplekken in de gemeente ingericht met Click & Play. Op alle plekken proberen we alledrie de bouwstenen neer te leggen, zodat je alle soorten ‘speelaanleidingen’ kwijt kunt voor die buurt. Dit is met name geschikt voor kleine buurtplekken, waar je geen toestellen voor álle leeftijden kwijt kunt.” Ook uniek: met sommige buurten heeft de gemeente helemaal niet gecommuniceerd en gewoon de toestellen neergezet. Anton: “Het kan een keuze zijn, om een lang en dus duur inspraaktraject over te slaan. We zijn reuzebenieuwd welke vragen er vanuit de buurt gaan komen. Maar daar kunnen we straks dus wel heel snel op inspelen.”

Toekomst

Gemeente Breda is in elk geval enthousiast ingestapt in Click & Play, al houden zij de innovatie op dit gebied wel scherp in de gaten. “Het mooie is dat je met deze methodiek niet aan één leverancier vast zit”, legt Anton uit. “Ook daarin zit dus diversiteit. De markt wil nu zelfs gaan experimenteren met wisselen tússen steden. Ik ben benieuwd hoe dat werkt, want dat brengt weer hele andere financiële vraagstukken mee. Maar het lijkt me zeker voor kleinere gemeenten heel interessant!”

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op en laat je inspireren