Beeld 1

Het begin

Het ontstaan van de pop-up speelplek

Tijdens de masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie merkte Stefan van Veen op dat het beweegniveau van kinderen erg tegenviel. Met de realisatie dat dit al jaren gaande is, ging Stefan aan de slag om voor dit probleem een innovatieve oplossing te zoeken. Om te beginnen zocht hij contact met kinderen en bewoners uit de Bossche wijk: Haren, Donk en Reit.
Deze wijk kon namelijk een boost gebruiken. Uiteindelijk bedachten de inwoners het concept deels zelf. Door samen met ouders, beleidsmakers, fabrikanten - maar juist ook de kinderen - beslissingen te nemen, ontstond er een duidelijke trots op “hun” tijdelijke speelplek.

Beeld 2

Wat is de pop-up speelplek dan precies?

De speelplek

Het pop-up idee ken je misschien wel van de pop-upstores. Een tijdelijke winkel in een ruimte die anders leeg staat. Deze valt dan vaak ook meer op en zorgt voor nieuwsgierigheid! En dus ontstond er een tijdelijke speelplek op leegstaande ruimte. In ’s Hertogenbosch werd de stoep bijvoorbeeld verschillende keren omgetoverd tot kortstondige speelplaats.

Uiteindelijk was het eerste doel dat kinderen tussen 4 en 9 jaar meer konden bewegen in de buurt. Maar naast deze motorische vaardigheden en fysieke activiteit, ontwikkelen kinderen zich ook sociaal en emotioneel. Door dit concept samen met de wijk te ontwikkelen, krijgt de wijk ook een sociale boost en wordt er echt samengewerkt door de ondernemende bewoners en anderen.

Nijha Pop-Up aangepast
Beeld 4

Kiezen voor de pop-up speelplek

De effecten van de pop-up speelplek

  • Sociale cohesie gaat omhoog omdat het saamhorigheidsgevoel groeit
  • Kinderen spelen meer buiten en halen daardoor sneller de beweegnorm
  • Er ontstaat positieve reuring in de wijk, de speelplek functioneert als een katalysator voor nieuwe dialoog en initiatieven
  • Verschillende nerwerken gaan met elkaar samenwerken en er ontstaan nieuwe relaties
  • Er ontstaan bewustwording en blijvende gedragsveranderingen met betrekking tot buitenspelen voor kinderen

In de praktijk

De eerste pop-up speelplek in ‘s Hertogenbosch

De eerste pop-up speelplek werd eind september 2021 geopend in ’s Hertogenbosch. De speelplek stond een maand in de wijk Haren, Donk en Reit, een wijk waar duidelijk behoefte was aan meer leefbaarheid en gezondheid. De wijk werd nog meer betrokken door de inzet van twaalf bewoners als “speelplaatsbazen”. Door bewoners op deze manier te betrekken, ontstaan er weer nieuwe positieve effecten rondom de sociale cohesie in de buurt.

Meer weten over de pop-up speelplek

Nijha staat klaar om je verder te helpen!