Cyclone, FIT+, 2 zitjes
Prijs op aanvraag
Bij Vilente staat bewegen hoog op de agenda. “Omdat mensen die bewegen zich vaak gelukkiger voelen dan mensen die dat niet regelmatig doen. Daarnaast helpt het om zo lang mogelijk zelf de regie over je leven te houden. Hoe meer iemand nog zelf kan, hoe nuttiger hij zich voelt en hoe fijner dat voor die persoon is,” vertelt Ria Visser, coördinator welzijn & activering bij woon-zorgcentrum Vilente De Klinkenberg. In mei 2018 is De Klinkenberg verhuisd naar de Amsterdamseweg. De beweegtuin is meeverhuisd, want de ideeën achter de beweegtuin blijven onverminderd van kracht!
De Klinkenberg ligt op een mooie locatie. “Aan de ene kant zitten we aan de rand van bos en heide, aan de andere kant grenzen we aan een mooie wijk waar ook veel senioren wonen.” Ria vertelt dat ze met de aanleg van het beweegpark graag meer mensen uit de wijk naar het park van het woonzorgcentrum wil trekken. “Door niet alleen toestellen te plaatsen voor senioren, maar ook voor kinderen, zorgen we voor de verbinding tussen jong en oud. Ons beweegpark ligt in het parkje naast de hertenweide. Een leuke en vrij toegankelijke plek om vanuit de wijk bijvoorbeeld even met de kleinkinderen naartoe te wandelen.”
"Bewegen zorgt voor meer geluksgevoel, daarom staat bewegen hoog op de agenda", vertelt Ria Visser van Vilente De Klinkenberg."
Niet alle bewoners van De Klinkenberg kunnen nog gebruik maken van de toestellen. “Zij die dat wel kunnen, hebben mij verteld dat ze het leuk vinden om dat te doen”, zegt Ria. “We hebben bijvoorbeeld de zitfietsen, die houten stoelen met trappers, zo neergezet dat mensen er lekker rustig kunnen gaan zitten en ondertussen naar de hertjes in de weide kunnen kijken. Maar ook familie die op bezoek komt neemt hun vader of moeder vaak even mee naar het park. Of de kleinkinderen gaan lekker naar buiten om op de toestellen te spelen. En ook dat is dan weer erg leuk voor de bewoners van De Klinkenberg. Zij genieten daarvan!”
Vilente biedt ouderenzorg in regio de Gelderse Vallei, heeft acht woonzorgcentra en een thuiszorgtak. Ria is zo enthousiast over de realisatie van het beweegpark, dat zij een stappenplan heeft gemaakt voor collega’s van de andere woonzorgcentra. Daarin staat in zeven stappen aangegeven hoe zij dit zelf voor elkaar kunnen krijgen. “Belangrijk is om eerst draagvlak binnen je eigen locatie te krijgen en natuurlijk enthousiaste collega’s die het plan willen ondersteunen. Daarnaast is het contact met de wijk en met andere partijen een aandachtspunt. Je hebt sponsoren nodig die helpen om het voor elkaar te krijgen. Maar met een goed onderbouwd plan is dat mogelijk, heb ik gemerkt.”
Ria is eerst bij andere verzorgingshuizen gaan kijken die een beweegpark hebben. Ze raadt iedereen aan om dat ook te doen. “Je krijgt een goed beeld van hoe je het zelf wilt hebben en ook hoe niet. Dat is net zo belangrijk.” Ze koos bewust voor de FIT+ toestellen van Nijha. “Bij Nijha kreeg ik goede adviezen over de inrichting van het park en over de mogelijkheden. Bovendien hebben zij veel keus en toestellen die je in hoogte kunt verstellen.”
Begeleiders van beweegtuin activiteiten hebben een workshop van Nijha gevolgd. “Er is extra uitleg gegeven over de mogelijkheden en de oefeningen die bij de toestellen horen. Naast onze eigen fysiotherapeuten zijn ook externe fysiotherapeuten uitgenodigd en coaches van Sportservice Ede, zij kunnen ook gebruik maken van ons beweegpark. Iedereen is hier van harte welkom!”