De nieuwe positie van de sportaccommodatie
De wereld van sportaccommodaties is in beweging. Dat zien wij nu al terug in de vraag van onze klanten. Die verandert sterk de laatste paar jaar. Welke trends zien wij en wat betekent dat voor jouw accommodatie?
Breukjes in de traditie
Sportaccommodaties worden eigenlijk al jaren op dezelfde manier ingericht. Logisch, want de materialenlijst van de KVLO is leidend. Dit model begint echter steeds meer te knellen. Een greep uit de ontwikkelingen die zorgen voor een breuk met de traditie:
- De beweegcultuur verandert sneller dan ooit. Nieuwe trendsporten schieten als paddenstoelen uit de grond.
- We zien sport en bewegen niet meer alleen als hobby, maar als essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.
- Tegelijk dalen de beweegcijfers en holt de motoriek van onze jeugd achteruit.
- De sportaccommodatie is al lang niet meer de enige plek waar mensen sporten. Pleinen, straten, parken en de natuur zijn concurrenten geworden. Daardoor worstelen veel accommodaties met hun bezetting.
Dus: als je jouw turnbok nu moet vervangen, koop je dan een nieuwe turnbok die weer twintig jaar mee gaat? Of kies je voor creatiever materiaal dat je op veel meer verschillende manieren kunt inzetten? Misschien koop je niet eens meer vaste inventaris, maar kies je voor het huren van steeds nieuwe materiaal? Dat zijn de vraagstukken die nu doorlopend aan bod komen bij onze klanten.
Doorlopend in beweging
Bewegen gaat intussen niet meer alleen om het aanleren van vaardigheden als springen en gooien. Onze klanten vragen steeds vaker om integrale oplossingen, die een actieve leefstijl ondersteunen voor álle leeftijden. Een voorbeeld hiervan is het ‘Beweegconcept 2 + 1 + 2’ dat Sportbedrijf Arnhem ontwikkelde. Daarbij krijgen leerlingen twee uur gymles, bewegen nog een extra uur onder schooltijd én bewegen ze nog 2 uur ná schooltijd op en rondom het schoolplein.
Een ander voorbeeld van een nieuwe visie op bewegen is het Athletic Skills Model (ASM). De basisgedachte daarvan is om van sporters weer goede allround bewegers te maken. Onder meer door ze een breed en gevarieerd bewegingsprogramma te bieden. Daardoor lopen kinderen motorische achterstanden in, krijgen ze meer plezier in bewegen en daar groeien uiteindelijk ook betere topsporters uit.
Dit soort nieuwe filosofieën betekenen nogal wat voor de positie van de sportaccommodatie. Die is straks niet meer alleen de locatie waar je even komt sporten. De accommodatie wordt onderdeel van een keten van plekken – binnen en buiten – waar jong en oud doorlopend in beweging zijn.
Gemeenten willen dit ook faciliteren, want zij hebben belang bij vitale burgers. Bovendien is het ontwikkelen van een nieuwe accommodatie nogal een investering. En als de inventaris dan na vijf jaar alweer achterhaald is – of als jouw inwoners ineens allemaal in het park gaan sporten – is dat geen slim zaken doen.
De sportaccommodatie van de toekomst
Dus: hoe kan dit anders? Hoe richt je de sportaccommodatie van de toekomst in, waar mensen met plezier actief zijn? Een greep uit de oplossingen:
- Denk van binnen naar buiten én andersom. Buitensporten zoals calisthenics krijgen ook bínnen een plek in het bewegingsonderwijs, dankzij nieuwe oplossingen zoals Kratos en Ninja Gym. Andersom zijn deze modules verplaatsbaar: op een mooie dag gooi je de deuren van de accommodatie open en rol je dit materiaal eenvoudig naar buiten.
- Dankzij verhuurpakketten en flexibele materiaalsets zoals Mobiez kun je materiaal huren in plaats van bezitten. Zo blijf je jouw beweegaanbod vernieuwen en wordt sporten een stuk afwisselender.
- Kies voor materiaal dat meervoudig inzetbaar is. Zoals de Sport Cubes waarmee je in no time verschillende uitdagende freerunning routes opbouwt. Of de Adventure Wall die geschikt is voor eindeloos veel creatieve beweegoefeningen.
- Met digitalisering kun je via allerlei belevingselementen als muziek en licht het bewegingsonderwijs verrijken. Daarvoor hoef je niet meteen de accommodatie te verbouwen of bergen geld te investeren in systemen. Begin klein en praktisch met interactieve beweeggames zoals de Smart Discs, Ledsreact en de Playfinity ball.
- Onze Active Floor en Sportswall zijn beamerconcepten waarbij je spellen op de vloer of muur projecteert. Bewegen, spelplezier en cognitieve vaardigheden zijn het doel. Zo zijn er spellen die verwerking van de leerstof makkelijker maken of die helpen rekenopgaven te automatiseren.
- Om inwoners op een moment naar keuze te laten sporten, kun je een sportautomaat plaatsen. Hierin zit klein sport- en spelmateriaal, waar je via een app toegang toe krijgt. Zo’n automaat is een verrijking van bijvoorbeeld een Cruyff court of park. En een buurtsportcoach hoeft niet met materiaal te sjouwen. Net als bij een bibliotheek weet je wie wat leent.
Innoveer met ons mee!
Wij geloven dat als je bewegen écht wilt stimuleren, je tradities moet doorbreken. Gelukkig omarmen steeds meer klanten deze manier van denken. Dat vraagt iets van ons allemaal, want we zitten nog middenin het ontwikkelen van oplossingen die aansluiten bij deze nieuwe vraag.
Wij willen samen met onze klanten en partners een beweging starten en de producten van de toekomst ontwikkelen. Daarom experimenteren en innoveren we volop, zoals bijvoorbeeld in ons Beweeglab en SSPUIZ. We nodigen je van harte uit om met ons mee te denken. Heb je een goed idee of een wild plan? Wil je eens sparren over jouw wensen voor de toekomst en de behoefte die jij bij jouw gebruikers ziet?