Oplossingen voor het Sportakkoord: meer bewegen in de openbare ruimte

Eén van de ambities uit het Nationale Sportakkoord is een functionele, goede en duurzame infrastructuur. Naast sportaccommodaties, gaat dat ook over het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte. Hier lees je hoe je dat kunt aanpakken en delen we 4 verrassende voorbeelden uit het land.

Om met zijn allen een leven lang te kunnen sporten en bewegen hebben we een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur nodig, aldus het Sportakkoord. Naast sportaccommodaties gaat het hierbij ook om genoeg mogelijkheden om buiten te sporten te bewegen. Hoe kunnen we onze straten, parken, wijken en al het groen in stad, dorp en buitengebied zó inrichten - dat het uitnodigt tot een actieve leefstijl?
Om te beginnen: meer buiten bewegen kun je zo groot of klein, zo betaalbaar of prijzig maken als je wilt. Wat vooral belangrijk is: wat past bij jouw inwoners op een specifieke plek? De meeste wijken hebben wel groen en speeltuinen. Maar de sportparticipatie in die wijken kan toch enorm verschillen, door zaken als inkomensniveau, leefstijl en leeftijd. Dus: wie wil je eigenlijk aan het bewegen krijgen? 
 
Kijk eens door de volgende brillen
  • Heb je voldoende beweegplekken die jongeren een alternatief bieden voor ‘hangen op straat’? En denk je daarbij ook aan de meiden?
  • Heb je voldoende goed begaanbaar, goed verlicht en laagdrempelige beweegmogelijkheden in wijken waar veel senioren wonen?
  • Kun je kinderrijke wijken op een speelse en beweegvriendelijke manier verbinden met de scholen en speeltuinen in de gemeente? Waarbij kinderen bijvoorbeeld niet gevaarlijk hoeven oversteken?
  • Heb je voldoende aantrekkelijke voorzieningen voor urban sporters? En routes en plekken voor de meer ambitieuze sporters? Dat kan de aantrekkingskracht van jouw gemeente als woonplek flink verhogen!
  • Benut je het buitengebied genoeg om recreatief bewegen te stimuleren? Zijn er routes en parkeerplekken? En is het ook toegankelijk voor inwoners met een beperking? 

Samenwerken

Als je wilt investeren in een beweegvriendelijke buitenruimte, kun je bijvoorbeeld een beweegroute aanleggen, of outdoor fitness in een park realiseren. Onze tip: zoek daarbij verbinding met lokale zorginstellingen én onderwijs. Laat hen meedenken over de toestellen die je nodig hebt en locaties die zij geschikt vinden. Zo ontstaat er een mix voor jong en oud. En vergeet daarbij ook niet te inventariseren of kleine kinderen en senioren de beweegplek wel veilig kunnen bereiken. Zo draag je bij aan intensiever gebruik van het aanbod dat je neerzet.
Sportcontainer-Oosterpark-4Y

Voorbeeld 1: de ideale oplossing in een nieuwbouwwijk

Ook in nieuwe wijken en stadsdelen kun je al sport en bewegen aanbieden. Ook voordat de sportaccommodatie gebouwd is, of het park helemaal is ingericht. Stadsdeel Oost in gemeente Amsterdam kent relatief veel nieuwe gebieden, zoals IJburg, Zeeburgereiland en Amstel I, II en III. Daar staan dan net een paar huizen, maar verder is het nog vrij leeg. En er zijn nog structurele voorzieningen voor bewegen in de openbare ruimte. De gemeente vroeg zich af: hoe krijgen we de nieuwe inwoners toch alvast aan het sporten?


De Sportcontrainer bleek een ideale oplossing, want die is snel geplaatst en biedt volop variatie in beweegmogelijkheden. Geef ze een vaste centrale plek, of laat ze juist rouleren tussen buurten. Het is meteen een mooie manier om zichtbaar te maken op welke plekken structureel behoefte is aan trainen en bewegen in de openbare ruimte.

 

binnenkant automaat

Voorbeeld 2: geen kroket uit de muur, maar en bal of racket uit de automaat

Met alleen mooie infrastructuur zoals een basketbalveld, of een calisthenicspark ben je er nog niet. Voor veel sporten in de buitenruimte hebben jouw inwoners immers materiaal nodig. Spontaan een potje voetballen in het park lukt niet, als je geen bal bij je hebt. En een bootcamp training verzorgen is lastig, als je niet alle kettlebells mee krijgt op de fiets. 

In Den Bosch zijn die problemen binnenkort voorbij, want daar staat de eerste sportautomaat van Nederland. Vanuit de visie ‘delen is het nieuwe bezitten’ plaats je de sportautomaat als gemeente in bijvoorbeeld parken, bij scholen, in speeltuinen, of op bedrijventerreinen. Wat er in de sportautomaat zit, bepaal je zelf. Denk aan materiaal voor voetbal, fitness, yoga en spelen. Een mooie oplossing om de buitenruimte aantrekkelijker te maken én een gezonde leefstijl te stimuleren! 

 

UDG Utrecht 5

Voorbeeld 3: eindelijk een buitensportplek voor meiden

Cruyff Courts, skatebanen en sportcontrainers: misschien heeft jouw gemeente al volop aanbod voor jongeren die buiten willen sporten. Zou je denken... Met één nadeel: meiden worden niet altijd bereikt. Ook in Utrecht was dat zo. Daar vroegen de meiden om ‘iets met dansen’ in de wijk. Liefst in combinatie met TikTok. 

Reden voor de stad om iets unieks te lanceren: de eerste Urban Dance Grounds van Nederland. De UDG maakt social dancing in de buitenlucht mogelijk. Deze openbare dansvloer nodigt jongeren uit om in beweging te komen en elkaar te ontmoeten. Het is de perfecte plek voor meiden om naar hartenlust zelf choreo’s te oefenen. Maar ook om een community omheen te bouwen, waarbij ook buurtsportcoaches en dansscholen kunnen aansluiten. 

 

66341-BasisDigitaal-783005_F3

Voorbeeld 4: 155 kilometer beweegroute met 35 oefeningen

Sporten in de buitenruimte hoeft niet aan één locatie gebonden te zijn. In Helvoirt realiseerde Nijha een Beweegroute van maar liefst 1,5 kilometer en 35 beweegoefeningen. 

Deze herkenbare uitgestippelde route biedt fitnesstoestellen en speeltoestellen voor alle leeftijden. Er is voor elk wat wils: er zijn oefeningen waar een lichte, matige, of zware inspanning nodig is. En die zijn uitgewerkt naar 5 thema’s: de allerkleinsten, basisschoolleeftijd, calisthenics, bootcamp en senioren.

Je kunt de route zelfstandig gebruiken, maar voor senioren is ook georganiseerd aanbod onder begeleiding van een sportcoach. En leraren van de basisschool gebruiken de route om buiten gymles te geven. 

 

Helvoirt (2)

Tot slot: begin eenvoudig

Klein beginnen is mogelijk! Steeds meer gemeenten denken vanuit de materialen die al beschikbaar zijn – of plekken die toch al heringericht worden – en creëren daar een beweegaanleiding. Denk voor kinderen en volwassenen bijvoorbeeld aan hinkelpaden op weg, het omtoveren van een zebrapad tot een tijgeroversteek, een doolhof in een park, extra brede stoepen en veilige fietspaden, een slalom parcours op de stoep met Nijha Go! of stapstenen in een watergang. 
De adviseurs van Nijha denken graag vrijblijvend met je mee over wat jouw gemeente, wijk, of plein nodig heeft om beweegvriendelijker te worden. 

 

Meer weten over de mogelijkheden?

Plan een vrijblijvend (telefonisch) adviesgesprek in!