Zitvolleybal afkomstig uit Nederland

Zitvolleybal lijkt in veel opzichten op zaalvolleybal, met een aantal verschillen. Het veld is kleiner en een speler moet tijdens het spelen van de bal contact hebben met de vloer met het zitvlak of een deel van de romp. Deze tak van sport is bedacht door twee Nederlanders in de jaren ’60. Zij wilden een alternatief ontwikkelen voor rolstoelvolleybal en vertaalden zaalvoetbal naar een zittende variant. De afmetingen van het veld stelden ze vast op 10 x 6 meter en de hoogte van het net op 110 centimeter. In alle tussenliggende jaren is alleen de hoogte van het net iets aangepast: naar 105 centimeter voor vrouwen en 115 centimeter voor mannen. Zo groeide zitvolleybal uit tot een Paralympische sport. Er is een mooi boek uitgebracht over het zitvolleybal, waarbij veel oefenvormen zijn geïllustreerd met zwart/wit foto’s. Het boek geeft een goed beeld van alle facetten van deze sport en is via onze webshop te bestellen.

 

Zitvolleybal netten van Nijha

Nijha heeft natuurlijk ook voor het populaire zitvolleybal de nodige materialen voorhanden. Zoals een stevig en hoogwaardig net in verschillende afmetingen:

  • Zitvolleybal net 650 x 80 centimeter (8 mazen): een net met de officiële afmetingen voor het speelveld van 10 x 6 meter, gemaakt van zwart tiptolon met mazen van 10 x 10 centimeter. Voorzien van een staalkabel boven en onder in het net voor het afspannen; de onderkabel spant u af met clamcleats.
  • Zitvolleybal net 950 x 80 centimeter (8 mazen): dit net is geschikt voor gebruik bij reguliere volleybalinstallaties en voldoet verder aan dezelfde specificaties als het net van 650 centimeter.
  • Zitvolleybal net wedstrijd 700 x 80 centimeter (8 mazen): het officiële wedstrijdnet, geschikt voor het speelveld van 10 x 6 meter. Ook dit net voldoet verder aan bovenstaande specificaties.

 

Bal in of uit

Een scheidsrechter heeft vanaf zijn of haar hoge positie goed zicht op het volleybalveld en kan prima bepalen of een bal in of uit is. Bij het net ligt dat anders; het is lastig te beoordelen op welk punt het net boven de belijning van het veld hangt. Daar zijn de antennes voor ontwikkeld, die recht boven de belijning aan het net worden vastgemaakt. Elke bal die langs de buitenkant van de antenne gaat, is uit. We hebben een antennehouder voor een zitvolleybal net in ons assortiment, dat speciaal is berekend op de nethoogte van 80 centimeter.

 

Plaats uw bestelling voor zitvolleybal

Koop uw zitvolleybal materialen bij Nijha en ontdek onze hoogwaardige kwaliteit en service! Bestel vandaag nog via de webshop voor een snelle levering of vraag een catalogus aan om op uw gemak door te bladeren. Heeft u vragen?
Neem dan contact op, we helpen u graag.

Naar boven
Uw vergelijking
Uw productvergelijking

Er zijn geen producten toegevoegd om te vergelijken.

Stel uw vraag
Stel uw vraag